Terugverdientijd
De terugverdientijd is de tijd die nodig is om het geïnvesteerde bedrag weer terug op de bankrekening te krijgen. De terugverdientijd van zonnepanelen is momenteel 8 tot 10 jaar.
Interessanter dan de terugverdientijd is wellicht het financieel rendement dat behaalt kan worden met zonnepanelen. Een investering in zonnepanelen levert een financieel rendement op van 7%, als u de investering doet met spaargeld. Maakt u gebruik van honderd procent financiering, dan is het financieel rendement 6%.
Netto opbrengst
De netto opbrengst van uw zonnepanelen is de totale waarde van de opgewekte stroom, minus de investering die u heeft gedaan om deze stroom op te wekken met zonnepanelen. De waarde van de opgewekte stroom wordt berekend door:
Fabrikanten van zonnepanelen geven garantie op de opbrengst. Na 10 jaar wordt 90% van de opbrengst gegarandeerd, na 25 jaar 80% van de opbrengst. In de praktijk blijken zonnepanelen altijd ruim boven deze gegarandeerde opbrengsten te blijven.
De opbrengst te vermenigvuldigen met de actuele prijs voor elektriciteit.
Hierbij houden wij rekening met de stijging van de energieprijzen. De verwachting is dat de prijs voor elektriciteit met minimaal 4% per jaar blijft stijgen.
Door de totale investering op de netto opbrengst te delen kunt u de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen. Vraagt u een offerte aan, dan ontvangt u altijd een berekening van het financieel rendement en de terugverdientijd voor uw situatie.
Huis sneller verkocht mét zonnepanelen
Door Wessel Simons
In Kennis

Een huis met zonnepanelen verkoopt beter dan zonder zonnepanelen. Dit blijkt uit het afstudeeronderzoek van masterstudent Thomas Wissink van de Technische Universiteit Eindhoven. De meeste kopers zijn ook bereid om een extra bedrag voor een zonne-energie installatie te betalen.
Sneller verkocht
Uit het onderzoek van Wissink dat ruim zestig procent van de bestaande systemen op koophuizen ligt. Hij ondervroeg 227 mensen in de regio Eindhoven of ze de aanwezigheid van zonnepanelen waarderen op het dak van een potentieel koophuis. Uit deze steekproef bleek dat kopers eerder bereid een woning aan te schaffen mét een systeem.
7.000 euro extra
Van de ondervraagden bleek 78 procent bereid extra te betalen voor de aanwezigheid van een zonnepaneelsysteem op een koopwoning. Ervan uitgaande van een systeem dat zeshonderd euro per jaar bespaart, was de gemiddelde prijs die mensen extra wilden betalen 7.000 euro. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een dergelijk systeem.
Investering
Volgens Wissink zijn zonnepanelen daarom een goede investering voor huizenbezitters.
Wissink: “De uitkomsten van het onderzoek zijn interessant voor woningbezitters die in zonnepanelen willen investeren, maar niet zeker zijn of zij gaan verhuizen voor de investering is terugverdiend. Zonnepanelen hebben zelfs zo’n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.”
Bron nieuws / foto: Technische Universiteit Eindhoven